Vrijmetselarij

De vrijmetselarij of maçonnerie is een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp. De leden worden vrijmetselaren, vrijmetselaars of (franc-)maçons genoemd. Ontdek wat de vrijmetselarij voor u kan betekenen.

Masonic-Symbol-150x150
Wat is vrijmetselarij?

Vrijmetselarij is lastig samen te vatten in een enkele definitie. Het is namelijk een zeer veelzijdige stroming die streeft o.a. naar geestelijke en morele verheffing. Maar toch is het goed te omschrijven.

Lees verder.

 

geschiedenis-150x150
Geschiedenis van de vrijmetselarij

De geschiedenis van de vrijmetselarij is enkele honderden jaren oud en kent vele illustere leden. De geschiedenis vormt een belangrijk onderdeel van de vrijmetselarij in het heden.

Lees meer.

 

ritualen-en-symbolen-150x150
Werkwijze

In de vrijmetselarij wordt op verschillende manieren gewerkt om tot spirituele verdieping te komen. Dit gebeurt door middel van bijeenkomsten maar ook ritualen en symbolen.

Lees meer.

 

p004_1_01-150x150Wat is een vrijmetselaar?

Een vrijmetselaar is een zoeker. Het is iemand die zichzelf wil leren kennen en die er naar streeft een beter mens te worden. Dit streven is een continu proces waarin vrijmetselaars van elkaar leren en van de ritualen en symbolen van de vrijmetselarij.

Lees meer.

 

Loges

Een loge is in de materiële betekenis van het woord de afgesloten ruimte waar vrijmetselaars samenkomen om de vrijmetselarij te beoefenen. De loge wordt ook wel eens werkplaats genoemd.

Lees meer.